Jdi na obsah Jdi na menu
 

Je den 9.1.2010 ... mimo ostatních fajn prožitků,které mě tento den potkali je jeden s otazníkem. Ten den, jsme se několika přáteli domluvili,že vyrazíme bobovat z nedalekého kopce,který se nachází na hranici Města Touškova ... vrchol kopce začíná současně se hřbitovní zdí a jen kousek od hlavního vstupu na hřbitov. Parádně jsme bobovali, někteří popijeli...byla spousta legrace ........... najednou jsme spatřili za hřbitovní zdí část  postavy, postava které není vidět do obličeje, má na hlavě něco mezi kloboukem a čepicí a na těle černý plášť, když se všichni na tuto osobu zaměříme,tak začne oObrazekdcházet. Celá tato věc se odehraje třikrát. Ti co ke zdi doběhli,viděli odcházet osobu,která má ruce za zády a v mírném předklonu se ztrácí ve tmě. Jako odvážní jsme na hřbitov vyrazili,ale nenašli jsme nic než stopy vedoucí k místu toho "zjevení" ....na pořad večera přišli spekulace a dohady co jsme vlastně viděli.....a spíš než realitou,že si z nás někdo vystřelil,jsem začali veřit na ducha...a nebo je to jinak ???

pak se objevilo tohle :

Pověst o faráři Janu Eidkumovi
(hřbitov Město Touškov) Píše se rok 1856 kdy zemřela tehdy sedmiletá Agnes Fritschová, dcera šichmistra Ignáce Fritsche a Kateřiny Fritschové.
Při pohřbu sedmileté Agnes se stala jedna nepříjemná věc. Tehdejší farář Jan Eidkum při kázání zmínil jedno z desatera božích přikázání – nesesmilníš. Bylo to však mířené na pravděpodobné otcovství barona Jana Antonína Starcka k sedmileté Agnes. Tohle se však nelíbilo babičce malé Agnes, která nad farářem vykřikla kletbu. Od té doby farář lidem jen škodil a pokoje nedal.
Farář Jan Eidkum zemřel 9. 1. 1880. Hned tentýž den mu lidé uspořádali pohřeb, protože se báli jeho ducha, který byl od babičky sedmileté Agnes proklet.
Od té doby se na hřbitově každý rok v den jeho úmrtí zjevuje jeho přízrak.
Podle svědectví několika lidí, kteří viděli na hřbitově bytost chodící mezi hroby v černé klerice a biretu na hlavě, se jedná právě o faráře Jana Eidkuma, který nemá klid v duši.



(z kroniky města Město Touškov)

ObrazekTohle jsou účatníci,kteří viděli to samé.........

 

 

 

 

 

 

 

 

TAK JAKO TO TEDY JE ?    NAPÁLIL NÁS NĚKDO ,NEBO TO BYL OPRAVDU DUCH ???

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Duch "na bobech"

Petra Pachlová,10. 1. 2010 16:38

ahoj všem, děkuji Dušane za krásnou příhodu. Moc hezky napsaný. Ježíš ještě že jsem tam nebyla, to bych se bála vylézt za bytovku! Jé vlastně já tam byla a viděla jsem ho třikrát. Kousek těla, hlava s černou vysokou čepicí a cerný plášť. Díval se směrem k nám. Za mojí osobu píši, že jsem si chvilku myslela, že si z nás někdo dělá legraci, ale cítím to tak, že jsem poprvé uviděla něco, co je za branami života... A díky té pověsti se fakt budu bát okolo hřbitova i venčit psa. Myslím, že opravdu něco mezi nebem a námi bude. Budu už asi hodná!!!

farářův duch na Touškovskym hřbitově

Renáta Komancová,10. 1. 2010 15:29

no já sem ho sice neviděla dlouho a jen na pár vteřin protože vždycky záhadně zmizel a pak se zase oběvil, ale vim že tam někdo koukal já ho viděla dvakrát je to divný, ale datum souvisí s tim článkem co bráchovy poslal jeden známej kterej se zajímá o Touškovské pověsti a zvěsti a myslim že to má s tim článkem určitě něco společného a navíc kdyby si z nás někdo dělala srandu tak když sme si ho všimli tak by utek, ale on nic a procházel se tam dál mezi hroby a s rukama za zády a dneska když se tam šel brácha podívat tak tam byly stopy bez podrážek což je taky divný protože kdo v dnešní době nosí boty bez podrážek a kort v zimě mám to ve fotáku já tomu teda začínám věřit a věřim že něco určitě je mezi nebem a zemí

Duch-farář

Petr Komanec,10. 1. 2010 14:57

No tak vzhledem k tomu že já toho ducha neviděl protože jsem tam nebyl a pak mě podezřívali s toho že jsem to byl já :) taky dobrý:). Ale jednu věc vám potvrdím! Tuhle pověst mi poslal jeden známí který se už dlouho o tyhle věci zajímá a když jsem mu řekl co se stalo v zápětí mi poslal tuhle pověst a říkal že to s tim muže nějak souviset a vzhledem k datumu a srovnání popisující postavu to určitě souvyslost má! Kdyby ne byla by to hodně velká náhoda! Já na duchy věřím myslim si, že mezi námi jsou jen se ukazujou tekhdy kdy chtějí!.

Duch-farář

Martinba Hlaváčková,10. 1. 2010 14:32

Opravdu je to tak jak tu Dušan píše,já když jsem postavu zahlédla,tak jsem si myslela,že je to nynější farář a prochází hřbitov a slyšel hlasy u kopce,tak se na nás podíval.TeĎ ale o tom přemýšlím a říkám si proč by šel farář v půl 9 večer na hřbitov a takhle oblečenej.A kdyby si z nás někdo dělal srandu,tak by utekl ,když by zjistil,že o něm víme.Je to opravdu záhada a věřím...že jsem poprvé ve svém životě viděla ducha.